Mandzsuk, mongolok, tibetiek a Középső Birodalomban: Identitás a kínai festészetben

Fajcsák Györgyi online előadása

2023. november 14. kedd, 17:30

A kínai művészet esztétikája, szépségeszménye, a hagyományos műfajok rendszere és az anyaghasználat szigorú hierarchiája a han identitás és gondolkodás tükre. Joggal merül fel a kérdés, hogyan ábrázoltak a kínaiak idegeneket. Miért hozták létre e műveket, mit örökítettek meg rajtuk, mikor és hol készítették őket, s végül milyen anyagot és technikát választottak hozzájuk? A kínai művészettörténet-írás és műértelmezés nem tulajdonít e műveknek különösebb jelentőséget, noha éppen azzal válnak izgalmassá ezek az alkotások, hogy rávilágítanak egy-egy korszak kínai (han) identitás felfogására és rámutatnak az idegenekhez fűződő viszonyrendszer jellegzetességeire. Az előadás Magyarországon található reprezentatív 17-18. századi kínai festészeti példákon keresztül keresi ezekre a kérdésekre a választ.

Fajcsák Györgyi, PhD, sinológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kínai gyűjteményének kurátora, az intézmény igazgatója. Több mint félszáz kiállítás kurátora, a kapcsolódó kötetek szerzője és szerkesztője, számos hazai és nemzetközi kutatási program vezetője volt az elmúlt évtizedekben az ázsiai vizuális művészetek területén.

Fő kutatási területe a kínai művészettörténet és kultúrtörténet különös tekintettel az interdiszciplináris kelet-ázsiai (kínai-japán-koreai) témákra. A kínai buddhista művészet, a műgyűjtéstörténet, valamint a kínai kerámiaművesség, festészettörténet kérdései és Kína művészetének európai recepciója tartozik főbb kutatási és publikációs témái közé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .