Piros fezek, szürke öltönyök – oszmán-török diákok Magyarországon az első világháború előtt és alatt

Fodor Gábor online előadása

2023. december 12. , kedd 17:30

Viszonylag közismert tény, hogy 1916–1918 között közel 200 oszmán-török diák érkezett Magyarországra a Keleti Kultúrközpont – Turáni Társaság szervezésében. Az viszont kevéssé ismert, hogy a török diákok magyarországi tapasztalatszerzését előirányzó program nem az első világháború alatt kezdődött, illetve hogy az ötlet nem is a turanistáktól származott. Minden az 1908-as ifjútörök forradalommal, illetve egy török küldöttség magyarországi látogatásával kezdődött… De kik voltak a program elindítói és milyen megfontolások vezették őket? Kik voltak azok az oszmán-török diákok, akik az 1910-es évektől szállingózni kezdtek a nagyobb magyar városok gyáraiba és ipariskoláiba? Mire vitték később az itt végzettek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres majd választ az előadó, miközben igyekszik felvázolni a cserediák program főbb vonalait, mozgatórugóit és kimenetelét.

Fodor Gábor, Phd, a Magyar Kutatási Hálózat – Bölcsészettudományi Kutatóközpont – Történettudományi Intézet tudományos munkatársa. Az elmúlt nyolc évben a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, Isztambul igazgatójaként közel 1000 magyar kulturális és tudományos program törökországi megszervezésében és lebonyolításában vett részt, ez idő alatt egy saját, két társszerzős, illetve két általa szerkesztett könyve jelent meg.

Főbb kutatási területe a 19–20. századi magyar-török kapcsolatok, ezen belül leginkább az Oszmán Birodalomban járt magyarok visszaemlékezései, utazóirodalom, a konstantinápolyi magyarok története, a magyar kultúrpolitika az Oszmán Birodalomban, illetve az első világháborús oszmán frontok magyar katonái.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .