Az indiai buddhista homiletika és ami körülötte nincs

Szántó Péter Dániel online előadása

2023. október 17. 17:30

Köztudott, hogy a buddhizmus az első térítő világvallás és evidenciának számít, hogy a térítés eszköztárának egyik fő eleme a prédikáció volt. Ezzel szemben az indiai buddhista homiletikai hagyományról meglepően keveset tudunk. Az előadás központjában egy ezer éve méltatlanul hanyagolt szanszkrit kézirat áll: az ebben található igen gazdag és (szinte) egyedi munka egyfajta homiletikai példatár; szerzője és címe ismeretlen, az előadó feltételezése szerint az i.sz. 5. században keletkezhetett. A tárgyalásban Szántó Péter Dániel ismerteti az értekezés legfőbb jellemvonásait, a prédikációk témáit, illetve a szerző retorikai eszköztárát. Következtetéseiben rámutat arra, hogy ez a mű egy új kutatási paradigma alapjait képezheti.

Szántó Péter-Dániel jelenleg az ELTE-BTK Buddhológia és Tibetisztika Tanszékének oktatója. Tanulmányait ugyanitt kezdte tibeti és indológia szakon. Doktori disszertációját Oxfordban (Balliol) írta és védte meg, ezután ugyanitt kutatott két kutatói ösztöndíjjal (Merton, All Souls), majd Leidenben dolgozott az Open Philology projektben. Főbb kutatási területei az indiai ezoterikus buddhizmus, a mahájána buddhizmus, és a középkori indiai történelem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .