Óda az elefánthoz: Buddha tanításából ismert állati és növényi szimbólumok a Hopp-villa kertjéből (1.)

Bagi Judit előadása

2023. szeptember 19. 17.30

ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/82615076955

meeting ID: 826 1507 6955

Az előadás célja, hogy bemutassa a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közel 140 éves orientális kertjének egyik olyan állat szimbólumát, amely a Hopp Ferenc világutazó, műgyűjtő alapította Múzeum gyűjteménytörténetében kimagasló szerepet játszik. Az előadás során szó lesz az elefánt szimbólum indiai eredetéről, a buddhista tanításokban játszott szerepéről, illetve bemutatásra kerülnek a mindenkori múzeumi adományozók, kurátorok (elsősorban Hopp Ferenc és Baktay Ervin) szellemi örökségében feltárásra került releváns archív fotók és írott kordokumentumok. Sor kerül az elefánt eltérő, múzeumi beltéri és kültéri, megjelenési formáit reprezentáló tárgytípusok ismertetésére is .

Felvinczi Takács Zoltán 80. születésnapi portréja a dzsaipuri elefánt társaságában

Az előadó:

Bagi Judit sinológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Adattárának kurátora.
Korábban sinológus könyvtárosként dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményében. Fő kutatási területe a középkori kínai
szülőtisztelő szövegek elemzése, valamint e szent szövegek összefüggéseinek vizsgálata a
modern kínai rítusokkal és a szóbeli hagyománnyal. Filológiai kutatásának középpontjában a témához kapcsolódó dunhuangi szövegek, valamint azok helyi variánsai állnak, leginkább a Szárazföldi Selyemút, a Délnyugati Szárazföldi Selyemút és a Tengeri Selyemút térségéből. A pokoljáró históriák mellett, a magyarság eredetének kutatásához kapcsolódó dunhuangi Xiongnu-Han kínai kultúrtörténeti szövegek és azok hazai gyűjtéstörténeti kapcsolódásával foglalkozik még. Kutatásai során interdiszciplináris módszereket alkalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .