Ērânšahrtól Irakig: a mezopotámiai kultúrák iráni aspektusai

Sárközy Miklós előadása

2022. június 7. kedd, 17:30

Jelen előadás arra vállalkozik, hogy megpróbálja bemutatni az iráni kultúra régészeti, kulturális emlékeit a mai Irak területén Irak és Irán bonyolult, de egyben mindig is nagyon szoros történelmi kapcsolatrendszere fényében.  Ebben az előadásban Irak és Irán,  ez a két egymással határos, évezredek óta szerves kölcsönhatásban álló terület békés együttélését mutatja be az előadó, saját iraki terepmunkáin szerzett tapasztalatai segítségével. 

Az előadás első fele az iszlám előtti iráni dinasztiák,  az óperzsa,  a párthus és a szászánida korszakok ma is álló monumentális iraki (és iraki kurdisztáni) építészeti emlékeit mutatja be Uruk,  Hatra, Ktésziphón, Duhok preiszlám iráni építészeti emlékein keresztül. Mindezek mellett Sárközy Miklós az újjáéledő Irak  (és iraki Kurdisztán) múzeumai (Bagdad,  Bászra, Szulejmánija) ókori iráni régészeti hagyatékának jelenlegi helyzetére is kitér.  Az előadás második fele Irak iszlámkori épített örökségének iráni vallási és  kulturális kapcsolatait,  Irak Iránra gyakorolt hatását mutatja be Ukhaidir, Számarrá, Nadzsaf,  Kerbela, Kúfa esetében.

Ktésziphón. Sárközy Miklós felvétele, 2021.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .