Japán császári rituálék

Rábai-Decsi Dóra előadása

2022. június 14. 17:30

Japánban mind a mai napig nagyon nagy jelentőséggel bírnak a hagyományosnak számító rituálék, ceremóniák vagy ünnepek. Éppen ezért sem meglepő, hogy ebben az esetben a császár személyéhez – a sintó mitológián alapuló központi szereplő révén – különféle specifikus rituálék kötődnek. Ezek közül a legjelentősebbek talán a Kinenszai, a Niinameszai és a Daidzsoszai ceremóniák, így ezek köré épül majd az előadás is. Ezen rituálék eredetileg a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódtak, az idő múlásával azonban egyre inkább veszítettek szakrális és vallási szerepükből, mára inkább ceremoniális jellegük miatt jelentősek, különösen mivel a császár személyéhez kötődnek. Az előadás az egyes rituálék történeti aspektusait és gyakorlati kivitelezésüket mutatja be

Az előadó: Rábai-Decsi Dóra, Kelet-Ázsia szakértő, a PPKE Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa, a Külgazdasági és külügyminisztérium MKÖ ösztöndíjasa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .