Az iszlám Kambodzsában: muszlim kisebbségi lét az ősök hagyományai és a transzregionális kapcsolatok hálójában

Páll Zoltán előadása

2022. május 31. 17:30

Kambodzsa, mely a világ egyik legrégibb monarchiája leginkább a Khmer templomépítészet és a Vörös Khmerek pusztításai miatt került be a köztudatba. Az ország virágzó és sokszínű muszlim kisebbsége ellenben kevés figyelemben részesül. Ez az előadás az ő jelenükbe és hagyományaikba kínál betekintést. 

Kambodzsába az iszlám főleg a mai Vietnam déli részéről menekült csám népességen, és a folyók mentén megtelepedett maláj és más, a délkelet-ázsiai szigetvilágból jött kereskedőkön keresztül érkezett. A muszlim kisebbség mára az ország szinte minden területén megtelepedett. Ellentétben több régió béli állammal, az itteni muszlimok jó kapcsolatokat ápolnak a mindenkori hatalommal és viszonylag súrlódás mentesen élnek együtt a Buddhista többséggel. A kambodzsai muszlim közösség vallási diskurzusát, gyakorlatait és hagyományait tekintve rendkívül sokszínű. A csám tradíciók, a dél felől terjedő maláj logoszféra, a régióban domináns sáfiʽi jogi iskola és a Közel-Keletről több hullámban érkező reformista/szalafi áramlatok mind formálták a közösség arculatát és intézményrendszereit.

Páll Zoltán az ELTE-n végzett arab szakon, majd az Utrechti Egyetemen doktorált szociálantropológiából. A PhD fokozat megszerzése után Indonéziában, Yogyakartában tanított társadalomtudományokat a Sunan Kalijaga Nemzeti Iszlám Egyetemen (Universitas Islam Negeri Sunan Kalijaga), majd 2014 és 2020 között a Szingapúri Nemzeti Egyetem Közel Keleti Intézetében (National University of Singapore, Middle East Institute) dolgozott kutatóként. Jelenleg az Osztrák Tudományos Akadémia Szociálantropológiai Intézetében (Institute for Social Anthropology – ISA) kutató. Főbb kutatási területei az iszlám Kambodzsában, a szalafita mozgalom fejlődése a Közel-Keleten (főleg Libanonban és Kuvaitban) és Déleket-Ázsiában, a muszlim transzregionális hálózatok evolúciója és dinamikája Déleket-Ázsiában és a Közel-Keleten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .