„A látnokokon kívül nem hódolsz senki másnak” A korai Cēra királyság vallása az ótamil hősi költészet tükrében Ferenczi Roland előadása

2022. december 13. kedd, 17:30 ZOOM

Az előadás az ókori Cēra királyság vallástörténetét igyekszik körüljárni a Patiṟṟuppattu, a Cēra királyok számára írt hősi antológia himnuszain keresztül. A vizsgált időszakban (Kr.u. 1-4 sz.) a királyság vallását a pre-ārya/dravida hitrendszer és az északi vallási tradíciók folyamatosan fokozódó szintézise jellemezte, amelyre számos adalékot találunk az ótamil királyhimnuszokban. E műveket olvasva megállapítható, hogy az ókori Cērák védelmet biztosítottak egyes védikus brāḥmaṇa közösségeknek, áldozatok bemutatásával bízták meg őket és esetenként személyes tanácsadóikká is tették őket, miközben a Cēra uralkodók kisebb vagy nagyobb mértékben, de a brāhmaṇák politikai-vallási iránymutatását követve élték mindennapjaikat. A kutatás új megvilágításba helyezi a korai Cēra királyságot, amelynek kultúráját a Kr.u. 1-4 századokban hibrid természetűként mutatja be, amely időszakot a tamil irodalmi élet, az őshonos tradíciók továbbélése és az erős észak-indiai hatások egyaránt jellemeztek.
Ferenczi Roland történész, indológus, az MTA KIK Keleti Gyűjtemény munkatársa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .