Elfelejtett eredet:

iraki népszokások mágikus és animista elemei

Gergely Hanna előadása

2022. november 22. 17:30

Babilon (Irak)

Az előadás az egyes iraki népszokásokban fellelhető univerzális elemeket vizsgálja két kérdést boncolgatva: (1) Miért lehetséges, hogy ugyanaz a szokás megvan földrajzilag és kulturálisan is eltérő területeken? (2) Hogyan próbálta (próbálja) meg az ember az uralma alá vonni a számára nagy fontossággal bíró, mégis nehezen érthető jelenségeket?

Az iraki népszokásokban fellelhető mágikus és animista gondolkodást az előadás konkrét példákon keresztül mutatja be:

> Animista: Farkasfog amulett, köldökcsonk szerepe, hajvágás és fürdetés (haj és vér), meddőség elleni praktikák (vizelet, anyatej).

> Mágikus: A baba elvitele a piacra (különböző színek, szagok, épületek, és fontosságuk okai), anyajegy és más elváltozások a gyermek bőrén, a szülés előtti tabuk (ne nézzen az anya erre vagy arra) fürdetés (különböző tárgyak a gyermek fürdővizébe és ezek okai).

Az előadás végén más népek szokásaiból vett néhány párhuzam is bemutatásra kerül.

Gergely Hanna az ELTE arab szakján végezte tanulmányait, majd ugyanott doktorált 2022-ben. Szakterülete a népi vallásosság, azon belül elsősorban az iraki népszokások tanulmányozása foglalkoztatja. Jelenleg Bécsben él.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .