Magyar őstörténet-kutatás ‒ új utakon

Sudár Balázs előadása

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/B, félemelet 172.

Időpont: 2019. november 19. 17:30

Az elmúlt évtized nagyon komoly követ, sőt köveket vetett a korai magyar történelem kutatásának lassan elnyugodni látszó állóvizébe. A régészet – száz év szinte eredménytelen keresés után – újabban ontja a Kárpát-medencei leletanyaggal kapcsolatba hozható leleteket Etelközből, az Urál vidékéről és újabban a Kaukázusból is. A genetika – egy újonnan porondra lépő őstörténeti kutatási irány – szintén erős, sokakat felkavaró állításokat fogalmaz meg. Mindemellett a már-már “leírt” történettudomány is tartogat meglepetéseket, messze vagyunk attól, hogy az írott forrásokról mindent tudnánk. Hol tartunk most, melyek a legégetőbb kérdések, mely irányok tűnnek a legígéretesebbeknek? Az előadás ebbe a világba vezeti el a hallgatóságot.

Az előadó: Sudár Balázs, turkológus, történész, a magyar őstörténet kutatója, zenész. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa (kora újkori témacsoport), egyúttal a Magyar Őstörténeti Témacsoport vezetője. További kutatási területei: a magyarországi török hódoltság története, különös tekintettel annak művelődéstörténeti vonatkozásaira.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .