Magyar táncosnők Egyiptomban az 1930-as években: sorsok, arcok, mozdulatok

Balogh János Mátyás előadása

Időpont: 2019. október 15. kedd du. fél hat

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/B, félemelet 172.

A két világháború közötti Egyiptom néhány száz fős magyar kolóniájának leghíresebb alakja kétségtelenül Almásy László volt. Az azonban kevésbé ismert, hogy magyar „artisták” (előadóművészek) és táncosnők százai is eljutottak ekkor a Nílus partjára – hónapokig, vagy akár évekig is dolgoztak az ország nyugatias mulatóiban. Az előadó a táncosnők reputációját, konfliktusaikat, illetve egyéni sorsukat és motivációikat tárgyalja.  Kiemelten foglalkozik a táncosnők egyiptomi fényképhasználatával. Az előadás során bemutatásra kerülnek többek között pikniken készült amatőr fotók, „hagyományos” portrék, portfólió-albumokból származó képek, Photomaton-fotókabinban készült felvételek, továbbá egy neves fotóművész Kairóban készült fényképei is.

Az előadó:

Balogh János Mátyás PhD – történész, főlevéltáros (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára). Történelmet és iranisztikát tanult Budapesten (ELTE BTK); iranisztikai, illetve vállalattörténeti képzéseken vett részt Teheránban, Nápolyban és San Geminiben. 2014-ben védte meg vállalattörténeti disszertációját az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának Társadalom- és Gazdaságtörténeti Programján. Évek óta foglalkozik ego-dokumentumokkal, naplókkal (Lowetinszky János József naplójával), két világháború közötti migrációtörténettel (magyar munkavállalók külföldön), valamint fotótörténettel (tömegtermelésű portréfotózás a 20. század első felében).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .