Bartók nyomában török népek között

Sipos János előadása

Helyszín: 1088 Budapest, Múzeum körút 4/B félemelet 172.

Időpont: 2019. április 16. kedd, 17:30

Az előadásról:

Mit tenne a népzenekutató Bartók Béla ma?

Egy nagyszabású keleti népzenei gyűjtőmunka folytatása

Előadásában Sipos János a magyar népzene keleti, elsősorban törökségi-mongol illetve finnugor kapcsolatait vizsgálja. Áttekinti a korábbi vizsgálatokat és azok eredményeit, majd beszámol saját kutatásainak tapasztalatairól. Végigkövethetjük, ahogy a magyar kutatás a magyar zenei őstörténet keleti szálainak kibogozására tett erőfeszítésekből egy hatalmas ázsiai terület összehasonlító zenei elemzésévé válik. Az előadás során az előadó helyszíni videofelvételei segítségével közelebbről is megismerkedhetünk néhány török nép zenéjének a magyar kapcsolataival.

Az előadó:

Dr. Sipos János, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének főmunkatársa, az MMA Művészetelméleti Tagozatának akadémikusa és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

1993 óta gyűjt törökök, azerik, kaukázusi és törökországi karacsájok, kazakok, mongolok, kirgizek, és más népek között a British Academy, Melon Foundation, Tokyo Foundation, Fulbright Scholarship, OTKA és más ösztöndíjak támogatásával. Az elmúlt 30 évben mintegy 10.000 dallamot vett fel, ebből lejegyzett és elemzett mintegy 8.000-et, melyek közül számosat publikált is.

Alapítója az International Council for Traditional Music (ICTM) Music of the Turkic-speaking World kutatócsoportjának, publikációinak száma 134 (idegen nyelvű 42), konferencia részvételei 63 (40 nemzetközi). Magyar, angol illetve törökségi nyelveken eddig 18, többnyire úttörő könyve jelent meg, melyek nagy részben saját kutatómunkájára támaszkodtak.

Publikációinak, kutatásainak és gyűjtéseinek egy jelentős része megtekinthető a háromnyelvű www.zti.hu/sipos_gyujtesek, valamint az academia.edu weblapokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .