Kérvényezés és jogorvoslat a 17. századi Oszmán Birodalomban. A panasz-jegyzőkönyvek tanulságai

Kovács Nándor Erik előadása

Az előadás helye: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B, félemelet 172.

Az előadás ideje: 2018. október 16. kedd 17:30

Az Oszmán Birodalom döntéshozatali csúcsszerve, a szultáni tanács (díván) egyúttal az állam legfőbb jogorvoslati fórumaként is funkcionált. Az előadás elsősorban egy, a 17. század derekán megjelenő forráskorpusz, az úgynevezett panasz-jegyzőkönyvek (sikájet defterleri) tanulságaiból kiindulva járja körbe ennek az intézménynek a működését, nyújt betekintést a kérvényezés és a panaszkezelés gyakorlatába, különös figyelmet fordítva a rendszerben a 17. század folyamán végbemenő drámai változásokra.

Kovács Nándor Erik 2005-ben végzett az ELTE Történelem szakán, egy évvel később szerezte meg török szakos diplomáját. 10 éve, jelenleg adjunktusként, tanít az ELTE Török Filológiai Tanszékén, kutatási területei a 16-17. századi oszmán igazgatás, társadalom és művelődéstörténet különböző témaköreit érintik. 2013-ban szerzett PhD fokozatot. 2005 óta az Akadémiai Könyvtár Keleti Gyűjteményének török kéziratokért felelős kurátora.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .