Mongol ódák:

Dīwān-i Qāʾimiyyāt eddig nem ismert közlései a mongol-nizārī ismāʿīlī (aszaszín) kapcsolatrendszerről 1256 előtt Iránból

Sárközy Miklós előadása

2024. január 16. kedd, 17:30

A mongol világbirodalom drámai változásokat idézett elő a Közel-Kelet történetében a 13. században. A perzsiai területek mongolok hódítása közel négy évtizedig tartott Dzsingisz Kán 1219-es első támadásától unokája, Hülegü 1256-1259-es hadjáratáig. A mongolok első hadjáratuk során 1219­–1223-ban nagyobbrészt megsemmisítették a Khwārizmi Birodalmat, 1258-ig sikerült komoly csapást mérniük több jelentős további muszlim államra a Közel-Keleten, mint a Rúm Szeldzsuk Szultánságra Anatóliában 1243-ban, a Nizārī Ismāʿīlī Imámátusra Észak-Iránban 1256-ban és végül az Abbászida Kalifátusra Irakban 1258-ban. Mindezek az események drámai módon alakították át a Közel-Kelet térképét.

Jelen előadás arra vállalkozik, hogy a fenti muszlim államok közül a Nizārī Ismāʿīlī Imámátus és a mongolok kapcsolatrendszerének eddig nem ismert forrását, a nemrég felfedezett klasszikus perzsa nyelvű ódagyűjtemény, a Dīwān-i Qāʾimiyyāt eddig nem ismert közléseit mutassa be magyarul, megpróbálva árnyalni a mongol-nizārī ismāʿīlī kapcsolatrendszert. A mongol- nizārī ismāʿīlī kontaktusok korai történetének áttekintése azért is fontos, mert a másodlagos irodalomban a nizārī ismāʿīlī-mongol kapcsolatrendszert alapvetően az 1256 utáni időszak traumájának narratívája uralja, amikor a mongolok látványosan lerombolták az észak-iráni nizārī ismāʿīlī államot.

Sárközy Miklós iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem, BTK, Történettudományi Intézet, Ókortörténeti és Segédtudományi Tanszékének egyetemi docense. A Kőrösi Csoma Társaság elnökségi tagja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .