Hagyomány és örökség Kínában: A kínai sibék családfaíró hagyományának örökségesítése

Sárközi Ildikó előadása

2021. április 13. 17:30-19:00

Guan Wenming családfaíró az újonnan épült “ősi városban” sétál (Fotó: Sárközi Ildikó, 2019)

Északnyugat-Kínában, a Xinjiang Ujgur Autonóm Terület Chabucha’er Sibe Autonóm Járás Ötödik falvában él egy idős sibe ember, akit közössége családfaíróként ismer. Ennek az embernek van egy közel hatvan sibe klán családfáját tartalmazó gyűjteménye. A gyűjteményt a sibe politikai elit 2015-ben szerette volna megvásárolni, hogy a kínai szellemi kulturális örökség által inspirált monumentális tervüket megvalósítva összegyűjtsék és publikálják valamennyi xinjiangi sibe klán családfáját. Tervüket azonban sem a családfaíró öregember, sem a sibék egy jelentős része nem támogatta, hiszen a családfaírás hagyománya tiltja, hogy bármely klán tagjai idegenek előtt feltárják családfáikat. Függetlenül attól, hogy a sibe politikai elit által tervezett könyv megszületik-e valaha, a történet így is jól példázza, hogy a szellemi kulturális örökség program számos konfliktus forrásává válhat. Az előadó e problémakörbe szeretne betekintést nyújtani, különös tekintettel a vallási hagyományok kulturális örökséggé válásának kérdésébe.

Sárközi Ildikó Gyöngyvér kulturális antropológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa, illetve a Károli Gáspár Református Egyetem Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete Kínai Tanszékének egyetemi adjunktusa. Kulturális antropológiai terepmunkáit 2010 és 2019 között a kínai sibe etnikum között végezte mind Északkelet-Kínában, mind az északnyugat-kínai Xinjiang Ujgur Autonóm Terület vidékén. Kutatásai középpontjában eredetileg a nemzetépítés, a történetírás és az identitásformálás összefonódásának kérdése állt. Jelenleg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „OTKA” fiatal kutatói kiválósági programjának keretében vezeti az Örökségesítés és szekularizáció Kínában (1949-től napjainkig) című kutatóprojektet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .