Alamūttól Badakhshānig: a Sarguẕasht-i Sayyidnā kéziratos hagyománya és kéziratai

Sárközy Miklós előadása

2021. február 16-án 17:30-kor a ZOOM-on keresztül

Az előadás az alábbi linken lesz elérhető:
https://us02web.zoom.us/j/85215536532?pwd=QVN6WG84S2QrN1dXY1k1Ym1CRDBDQT09

Meeting ID: 852 1553 6532
Passcode: 311614

Az előadó, Sárközy Miklós, iranista, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense.

Az előadás tartalma:

Jelen előadás a Sarguẕasht-i Sayyidnā (‘A mi urunk története’) szöveghagyományát igyekszik nyomon követni a 11-13. századi Nizārī Ismāʿīlī Imámátus korától a huszadik századi Badakhshānig, az ott keletkezett vagy onnan származó és nemrég felfedezett Sarguẕasht-i Sayyidnā kéziratokig.

Sarguẕasht-i Sayyidnā cím eredetileg Ḥasan-i Ṣabbāḥ (1095-1124), a nizārī ismāʿīlī állam alapítója krónikájának az elnevezése volt, mely az utóbbi évekig csak ilkhānida és timúrida kori klasszikus perzsa történeti munkákból (Juwaynī, Rashīd-al-Dīn, Kāshānī etc.) volt ismert. Önálló szövegként azonban nem maradt ránk egészen a mostani Sarguẕasht-i Sayyidnā-kéziratok felfedezéséig.

Jelen előadás a londoni Institute of Ismaili Studies-zal közösen végzett, 2014 és 2020 közötti kutatómunka eredménye, melynek eredményeképpen Sárközy Miklósnak sikerült kilenc új, eddig ismeretlen és a Sarguẕasht-i Sayyidnā-tradícióhoz kapcsolódó kéziratot elemeznie. Az előadás nagy részében a hat év alatt összegyűjtött iráni, afganisztáni, indiai és tadzsikisztáni Sarguẕasht-i Sayyidnā kéziratok kerülnek bemutatásra, azok hagyományrétegeire, keletkezésük kontextusára és kéziratos érdekességeire fókuszálva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .